W2Best

Det handlar om stil.

February 14, 2009 Indien 5/2-20/3 -09 , ,

Andra dagen i Hampi

13:e februari
Idag har vi haft en rktigt produktiv dag, om man nu kan säga så. Först gick vi upp och packade våra saker för vi bestämde oss för att lämna guesthouset vi bodde på. Han som hade det var bara 19 år och var trevlig, men jäkligt påträngande. Vi hade dessutom stött på Mitch och Jack som vi hängde med i Palolem, och de hade hittat ett helt klockrent rum för samma pris, så vi bestämde oss för att ta deras rum eftersom de åkte vidare till Mysore idag. Ja, så vi gick upp och tog en chai, och sen gick vi och väckte dem, vilket var ett projekt i sig, men tillslut lyckades de vakna till liv, och vi gick till en restaurang en halv km utanför hampi som låg under ett stort Mango-träd och käkade dosi till frukost, som är en stor pannkaka med fyllning. Det var riktigt gott, och ett riktigt fint ställe att sitta på. Vägen till stället var nästan lika bra som stället (se bilder) eftersom man gick rakt genom bananplantagerna. Riktigt imponerande.
Sedan gick vi tillbaka till stan, eller byn och tog det lugnt några timmar, för det var grymt varmt. Mattias och jag beställde varsitt par flipflops, som skomakaren satt på gatan och gjorde. Riktigt fina flipflops i läder för cirka 40 kronor. Vi beställde på morgonen och fick efter några timmar.
Efter lunch var det dags för Mitch och Jack att åka vidare till sitt tåg, och vi hade snackat med en skräddare om mina byxor som jag vill ha uppsydda kopior av, och min kavaj, så vi gick över till honom. Kavajen var omöjlig att fixa i tid. Han tyckte det var bättre att jag gjorde det i Bangalore, men byxorna tog han mig till en kille som han sa var bättre än honom och som hade mkt mer tyger, och den skräddaren kunde sy upp två par till i morgon eftermiddag för 90 kr/par. Jag tog ett blått tyg och ett vanligt chinosbeiget och ser fram emot att se resultatet imorgon. Han ska alltså sy efter mina svarta Whyred Dee, som är låga i midjan och smala vid foten. Inte direkt vad man hittar här i vanliga fall. Det är mest ”ali baba-byxor” som har grenen nere vid knäna eller ännu längre ner…
Sedan bestämde vi oss för att ta en rickshaw runt till alla stora monument och tempel och statyer, eller inte alla, för det är omöjligt att hinna alla på en dag, men en del av dem. Det blev mycket gamla byggnader, och sedan solnedgången från ett litet berg. Det var väldigt fint, men eftersom hampi i sig är väldigt lugnt blev nästan solnedgången på berget utanför Hampi lite väl lugnt för min smak. Det blev mycket fotograferande iallafall, och en hel del på små ödlor och ekorrar och grejor. Mattias höll på att skrämma livet ur sig själv och bli attackerad av 100 fladdermöss inne i ett av templen, och kom ut med skräckslagen min och trodde att han skulle bli vampyr.
För övrigt känns hampi lite som en fristad på trippen mellan Goa och Bangalore, för här är det verkligen underbart lugn stämning. Det är ett lugn som vilar över hela den lilla byn som är otroligt trivsamt, folk hälsar när man kommer på gatan, det är inte mycket trafik, det vankar omkring kor (helt enorma kor) och hundar och springer runt apor och käkar bananer och kex. På huvudgatan äter man sig proppmät på en Thali (ris, chapati, något hårt chipsliknande bröd, 3-5 såser) för runt 7 kronor, en läsk och en te på det så blir det cirka 10 kronor, vilket gör att matbudget hålls med lätthet, och man kan spendera pengar på skräddarsydda sandaler och byxor istället… Jag berättade förresten för skräddaren vad man fick betala för en skräddarsydd kostym i Sverige, och det var verkligen något drömskt som kom fram i hans ögon när han snabbt gjorde en överslagsräkning hur mycket han skulle kunna tjäna om han gjorde en kostym per dag… Kanske sådde jag ett frö där, som kommer att leda till något stort, vem vet?
Idag var vi också med om en riktig Indiengrej för första gången. Det blev strömavbrott i ungefär två timmar och hela stan låg nedsläckt. Min dator hade iallafall batteri så vi kollade på några filmer om PHP och MySQL, och fördrev tiden, tills det plötsligt ljusnade utanför fönstret och vi kunde slå på vår lampa och vår fläkt. Utan den i natt hade det blivit riktigt riktigt jobbigt… (Se bilden på Rickshawns baklyktor som glider fram i mörkret
Imorgon checkar vi som sagt ut från Hampi och tar bussen till Bengaluru på kvällen och vi kommer att bo på Mahatma Gandhi Road (MG Road) som är i Bangalores moderna centrum, med shoppingcenter, coffee-shops och elektronikaffärer, där jag förhoppningsvis kommer att hitta ett litet stativ som kommer att höja fotograferandet en nivå. Dagen efter konserten bär det av mot Cochin i Kerala!
Godnatt från Hampi

[imagebrowser=15]

4 to “Andra dagen i Hampi”

 1. Sebbe Schough says...

  Vad sa du till skräddaren att ett par byxor i Sverige kostade?
  Nej balkongen är på andra gaveln, men det är väldigt najs ändå!:p

 2. Faisal says...

  one thing I have learnt from my first trip(on work but had to taevrl a bit) alone is that we make someone smile even without putting any sort of specific effort. 🙂

 3. Moleboheng says...

  James, Tarun, Amy, Rakesh, Riet, Spiderdama, Kirigalpoththa, Phivos, Regina, Laura, Joe: Thanks for the appreciation. Protege, Wil: The Lingam (the Sanskrit mineang “mark” or “sign”) is a symbol for the worship of the Hindu deity Shiva.Anya, George, Sylvia, Chubskulit, simchieinspires, Juana, Bobbie, tapirgal, Cassie, Bhushavali, magiceye: Thanks for the appreciation.Babli, Sumandbray: Thanks, This place can be visited any number of times. It is always interesting.Guy, Dorte, christina, BLOGitse, Jane, fufu, Deepak, Pam, David: Thanks for the appreciation.Rekhha, Bharath: Thanks, This place can be visited any number of times. It is always interesting.

 4. berkey says...

  Tremendous things here. I’m very satisfied to peer your article. Thanks so much and I am looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?|