W2Best

Det handlar om stil.

December 12, 2006 Allmänt

Stilregler!

När man klär sig så finns det ett antal regler som man ska rätta sig efter om man vill verka någorlunda stilmedveten. Detta hamnar jag alltid i fejd om med mina kamrater så jag tänkte att jag skulle redogöra för de regler jag försöker följa så att alla vet. Självklart är det lungt att bryta dem ibland också, bara man har en bra anledning. Jag tycker faktiskt att det mesta är okej, bara man har tänkt till lite…

Men här kommer de:

 • Knäpp aldrig understa knappen i kavajen. Det spelar ingen roll om den är enkel eller dubbelknäppt. Understa knappen ska vara oknäppt. Är det en knapp ska den vara knäppt. Är det tre knappar knäpper man antingen de två översta eller den i mitten (enligt Sverker i böglobbyn skulle man dock bara knäppa den översta. Nåt att fundera på för er som vill göra en sån markering.) Anledningen till detta är att snittet på kavajen är gjort för att understa knappen inte skall knäppas.
 • Knäpp aldrig understa knappen i en cardigan. Detta tycker jag dock bara gäller på enkelknäppta. En cardigan sitter helt enkelt bättre om inte understa knappen knäpps i de allra flesta fall.
 • Ha alltid skjortkragen innanför kavaj/kofta/cardigan. Jag vet inget som ser mer osmakligt ut än skjortslag som sitter utanför nästa krage. Ush!
 • Bälte, skor och väska bör vara i samma färg. Svart bälte till bruna skor ser mkt konstigt ut och bör undvikas. Dock kan ljust bälte fungera bra till svarta skor och väska (vilket jag ofta kör med).
 • Slipsen (eller flugan för den delen) ska vara i matchande färg med manchettknapparna, om det finns sådana. Om det är två färger på manchettknapparna, eller de är i silver: matcha med bältesspännet också. Om du inte har något bältesspänne: skit i att matcha. 😛
 • Näsduken ska inte vara i samma färg&mönster som slipsen dock skall den vara i samma färg som skjortan för bäst effekt.
 • Hängslen och bälte bör inte bäras samtidigt.
 • När man sitter ner skall kavajen under inga omständigheter vara knäppt. Knäppt kavaj när man står upp och oknäppt när man sitter. Inte så knäppt va?
 • En dubbelknäppt kavaj får under inga omständigheter bäras oknäppt (förutom när man sitter ner då). Detta är en regel som helst enkelt inte får brytas. Det är en omöjlighet att bära en dubbelknäppt utan att knäppa den och få det att se bra ut! (Överbevisa mig annars :P)

Sen finns det ju fler regler när det gäller finare kläder, men eftersom jag mkt sällan bär smoking/kostym/frack så skippar vi de reglerna och nöjer oss med de ovan som jag brukar tillämpa till vardags och till fest!
Kommentera gärna om ni har några fler viktiga som jag har glömt av! Eller kritisera för den delen gärna de regler jag nämnt, med en bra motivering till varför de är fel! 😛 

16 to “Stilregler!”

 1. anna says...

  Jag tycker att man ska ha sista knappenknäppt i cardigan, det ser bara konstigt ut annars, som att man har glömt att knäppa den. Och så ser man mkt större ut om man inte knäpper den…

 2. Anonymous says...

  Måste vara jobbigt att behöva tänka så mkt, speciellt när inte ens en procent av de som ser dig i kläderna vet om reglerna…

 3. Enligt Carro.... says...

  Fan, jag gillar inte att du kallar det regler.. det är någonting man möter hela tiden i media, hur man INTE ska klä sig. vadå INTE klä sig?
  Vill man ha stil är det sista man ska göra att följa regler. En riktigt stil är en personlig stil.
  Visst, vill man klä sig STILIGT (vilket är en helt annan sak) till typ bröllop etc, då kan man följa sån där skit.
  Jag tycker att man ska fokusera på det som är snyggt och det man gillar istället för att säga
  att man klär sig fel om man “inte knäpper sista knappen på sin cardigan” eller “matchar de och de färgerna”
  Så länge man kan bära upp det man har på sig och stå för sitt klädval och inte har på sig något för att anpassa sig, kan man ta på sig vad fan som helst och skapa sin egna stil.
  Det är ju DET som är det roliga och intressanta med kläder, att man kan skapa något eget och uttrycka sig via dem.
  Visst, jag ser ofta plagg som jag tycker är fula och som jag aldrig skulle ta på mig. Men, det är helt fel att låta ens egna åsikter styra hur någon annan ska klä sig.
  Nu är ju inte alla extremt kläd- och stil intresserade, men för oss som är det så är detta något att tänka på, tycker JAG. ….

  Dina kläder ska ju trots allt visa vem du är och inte den du vill vara.

  Förövrigt tycker jag att du klär dig väldigt snyggt!
  Och ta nu inte det jag skrev som värsta personangreppet..det är bara en åsikt från min sida 😉
  (..jag insåg just att det blev lite “FrökenSverige” svar på ditt inlägg nu.haha. ja, så kan det gå:) )

 4. Adam says...

  Bra sammanfattning, trots att jag bryter en del…

 5. Brejka says...

  Carro, skönt inlägg 😛

 6. Anonymous says...

  Carro, skönt inlägg 😛

 7. w2best says...

  Anna: Jag tycker att de flesta cardigans sitter mycket bättre med sista knappen uppknäppt. Dock
  Finns det undantag. Jag har en cardigan som jag bara använder med alla knappar knäppta.
  Anonym1: Jag tycker det är rätt skoj om jag ska vara ärlig. 😛
  Enligt Carro: Det jag skriver om är allmänna stilregler. Det finns inget jag gillar mer än
  När folk bryter regler och det blir bra. Jag försöker själv göra det då och då. Men jag
  Tror att man till exempel i TV-serier visar att personer inte är stilmedvetna genom att
  Låta dem ha button-downskjorta med slips? 😛 Men som sagt tycker jag att det är en skoj
  Grej samtidigt som man visar att man är medveten om vad som gäller när man följer reglerna.
  Tack för komplimangen och för den längsta kommentaren i bloggen hittills! ?
  Adam: Tack så mycket!

 8. rasmus says...

  Haha, precis,ska bli.

 9. Anonymous says...

  Alltså, sen när har man regler och är det du som bestämmer dem? Haaha skippa din klåpar blogg. Vem tror du att du är? Sofie Fahrman eller?

 10. w2best says...

  Anonym: Haha. Vad jag gillar när folk måste vara anonyma för att skriva sådana trevliga kommentarer. Detta är allmänt vedertagna stilregler, och du gör mer narr av dig själv som ifrågasätter dem på det sätt du gör. T.ex att inte knäppa understa knappen i kavajen härstammar från england på 1700-talet… Sofi Fahrman är väl tjej? Har hon nånsin skrivit nåt om manligt mode? När du gör det bättre själv kan du återkomma…

 11. Guccisneakers says...

  hycklare 🙂 BÄlte + hängslen , tror bestämt även att någon postade bild på (lolsomfan) Pete Doherty för att visa att fler har det…

 12. Citty says...

  Jag håller med brudarna ovan till en viss del. Jag skulle absolut reagerat sådär när jag läste, om du var tjej. Sverige (speciellt på blogg.se) kryllar av brudar som leker stilpoliser så jag tyckte det var lite kul att en kille hade något att säga också 🙂

  Fortsätt med det du gör, vi behöver välklädda killar i det här landet också!

 13. Ed says...

  Du glömde det värsta brottet! Man ska knäppa upp kavajen när man sätter sig ned. Kavajer är verkligen inte gjorda för att ha knäppta när man sitter ned, vilket vem som helst borde kunna räkna ut genom att bara se detta stilbrott.

 14. w2best says...

  Guccisneakers: Jag säger ju att jag bryter mot dem ibland, men det utesluter ju inte att de finns där… Jag tänkte mkt väl på den stilregeln men valde att ändå dubbla!
  Citty: Hehe. Jag har fan inte sett många tjejer som är stilpoliser. Var hittar man dem? Tycker tjejer verkar acceptera det mesta… :S
  Tack så mycket iallafall! Så länge det är skoj fortsätter jag! 🙂
  Ed: Jag ber så hemskt mycket om ursäkt och lägger GENAST till den regeln, som är självskriven. Kom även på att dubbelknäppta aldrig får bäras uppknäppta, vilket bör läggas till…

 15. Susan says...

  Om det nu är förbjudet att ha skjortkragen utanför tröjan, varför hade du det själv idag i matsalen? VAAAA?!?!! Lev som du lär!!!

 16. w2best says...

  Susan: Fyy faan vad jag skäms. 😛 Jag hatar den tröjan och skjortan tillsammans, för kragen åker alltid utanför men att nån skulle se det i matsalen och kommentera det här. Ujuj. Jag lovar att bättra mig!