W2Best

Det handlar om stil.

December 11, 2006 Kläder

Trenchcoaten

Innan jag vänder mig till att plugga engelska tänkte jag publicera ett inlägg om mitt absoluta favoritplagg just nu: trenchcoaten.
Trenchcoaten skapades under Boerkriget i slutet av 1800-talet av Thomas Burberry och var en regnrock av det speciella materialet gabardin som sedan utrustades med diverse spännen och bälten för att soldaterna skulle kunna ha sin utrustning fastsatt.
Under första världskriget blev den riktigt vanlig i skyttegravarna.
Det är kanske inte vad man förknippar trenchcoaten med idag; livet i en skyttegrav, när den väl snarare blivit en statement för de lite mer välställda samt för de modeintresserade.

Några av mina favoritmodeller kommer från Tiger of Sweden, Filippa K, L'ecole National, Marc Jacobs och förstås Burberry Prorsum. 

        Filippa K                Tiger of Sweden                      Marc Jacobs                        Burberry Prorsum x 2
                                                                                                                                                      
                                                 
           
Och här är mina egna varianter, båda från second hand 70 resp 100 kronor. Det är lite skillnad mot de ovan.
             
              

Mitt tips till alla som vill hugga en trenchcoat till bra pris är att vända sig till våra många secondhand-affärer. Eftersom trenchcoaten funnits så länge, så är den ett plagg som finns att hitta i nästan varenda second handaffär och det gäller bara att hitta ett guldkorn.

Annars har H&M och Zara heta modeller för under 1000 kronor om jag inte missminner mig helt.

Det finns ju också trenchcoats med foder som funkar shysst till vintern, iallafall om den fortsätter som den börjat…. :S

2 to “Trenchcoaten”

  1. Anonymous says...

    Lite kul med kuriosa.

    Att burberrys trenchcoats är så sjukt populära fattar jag lite mer nu. Jag kan tycka att beiga trenchs ser lite blekt ut. Hade däremot vart sjukt snyggt med en brun och varför ser man inte mörkblåa nuförtiden? Mörkblått är en färg som i dagens manliga mode är så underrepresenterat om man ska se till hur snygg färgen faktiskt är.

  2. Jess says...

    du har så rätt, man kan verkligen fynda trenchcoats på second hand!