W2Best

Det handlar om stil.

July 9, 2007 Tankar

Iphone – den unika?

Ingen lär väl ha missat iPhone vid det här laget, och den är väl en pryl som kan bli en modeaccessar när den kommer till Sverige. Jag har inte haft så jättebra koll på iphone men tänkte att den måste ju vara väldigt speciell eftersom folk köar efter den. Men efter en genomgång av denna informationsfilm som visar varför Iphone är unik så är jag inte lika säker:

 • Iphone har en unik pekskärm? Gjort
 • Iphone har en två megapixels kamera? Gjort för längesen
 • Iphone kan spela musik och visa bilder på skivomslagen? Gjort
 • Iphone kan spela upp videoklipp? Gjort
 • Iphone synkar med Itunes och Outlook express? Gjort (JA det finns en annan telefon som synkar med Itunes).
 • Iphone besitter de fantastiska funktionerna voice mail, contact list och conference call? Hallå? Vad är det som är nyskapande?!!
 • Man kan surfa på nätet via WiFi? Gjort hundratals gånger.
 • Man kan använda kartor i Iphone? Men inte fan finns det GPS? Nej mata in var du börjar och slutar och tryck på en pil för varje ny instruktion. Trafiksäkerhet ska premieras!
 • Iphone presenteras på filmen av en gubbe i sjukt ful tröja! YES, det är verkligen nyskapande att inte, vid en produktpresentation klä den som presenterar i vettiga kläder.

Alltså se filmen själva så får ni bilda er egen uppfattning, men jag blir iallafall inte sugen. Jag har haft en handdator med exakt samma funktioner som Iphone nu i några år. Det som är tilltalande är designen och statusen i att äga en. För det är ju det den kommer att sälja på. Nyhetens begag och designen. Om de ändå kunde ha gjort den med 3g…

Liknande inlägg:

 1. Nya plattformen! Nu har min blogg blivit flyttad till Publishme. Ska bli...
 2. 3000 unika Min blogg fick precis sin 3000:ende unika besökare. Inte så...

0 to “Iphone – den unika?”

 1. Marcus says...

  Oh, bra skrivet! Tack. Nu slipper jag bry mig om fanskapet. Apple är den mest bajsnödiga spelaren på fältet.

 2. Jocke/Jan-e says...

  iPhonen verkar vara så jävla hypad överallt och jag förstår inte heller riktigt varför. Visst 4 lr 8 GB utrymme är väl inte helt fel, men att vara tvungen att binda upp den (iaf i USA) i två år är väl ingen höjdare. Undra förresten vad den kommer kosta..?

 3. Klubb says...

  För helvete. Det är inte om det har gjorts eller inte tidigare, du kanske bör fråga dig om hur bra det är gjort? Om du har tittat på 20-minuters guiden om iPhonen så borde du se att den kommer revolutionera mobilvärlden avsevärt, varför – som du säger själv – skulle folk annars stå och köa i dygn för den? Och kom inte med något bullshit om att det bara är för att det är ‘the new shit’. Okej, jag ska gå igenom punkt för punkt, och kommentera dina åsikter, för att komma med något konstruktivt.
  Unik pekskärm
  – Kolla på guiden på Apples hemsida tack. Vet du nån annan telefon där man kan scrolla genom listor på samma sätt och “pincha” bilder ut och in?
  Två megapixels kamera
  – Okej, där håller jag med dig, kanske blir bättre när iPhone kommer till Europa dock.
  Musikspelare + bilder på skivomslag
  – Nämn något över huvud taget som gör det lika snyggt, enkelt och praktiskt att välja musik.
  Videospelare
  – Se förra svaret. (Har någon en 3,5″ skärm (som inte är en ful handdator?)
  Synkning med iTunes och Outlook.
  – Samma sak här, och ett genomgående inslag i de flesta svaren. Finns det någon telefon som gör det lika bra, enkelt och snyggt? Nej.
  Voice mail, contact lists & conference call.
  – Storheten med voice mailen är att man kan se vilka som har lämnat meddelande och välja vilka man vill höra, istället för att behöva lyssna igenom alla 15, om man har det.
  – Vem har sagt att kontaktlistorna är något speciellt?
  – Konferenssamtal, åter igen. It’s alla about the simplicity.
  WiFi
  En funktion bland de övriga, inte något som har skrytits om.
  Kartfunktionen
  Kommer att fungera klockrent. Igen (börjar kännas tröttsamt), kolla guiden och förstå det stora i det hela.
  Den sista punkten orkar jag inte ens kommentera. Nåväl, jag råder dig som sagt att kolla igenom 20-minutersvideon på iPhonen på apple.com. Om du gjort det, så orkar jag inte diskutera mer. Synd att du inte nämnde Webbrowsern som är en av telefonens stora funktioner. Så bra har ingen browser varit i vare sig en telefon, eller handdator(!).
  Så ge dig inte in på något ämne du inte vet någoting om, det låter jävligt korkat. Att du dessutom jämför iPhone med en handdator är ännu mer korkat, efter det INTE ÄR en handdator. Jämför med en dator istället vettja. Ungefär samma sak.

 4. froste says...

  klubb: word

 5. Snyggve says...

  Jonas, du blev ägd…

 6. w2best says...

  Marcus: Haha. Det kan jag iofs inte hålla med om. Snygg och funktionell spelare.
  Jocke: Nej jag håller helt med. hajar inte riktigt hypen.
  Klubb: För att svara kort på ett sjukt långt inlägg. Om vi jämför med Neonode N1 på den tiden den låg i ropet. Jag kan verkligen förstå hypen kring den telefonen. En telefon med mp3-spelare, megapixelkamera, sd-kortplats, touchscreen, och wifi, som var de specifikationer som först släpptes i en tid då kameramobil var lyx och mp3-spelare inte existerade i en telefon. Att sedan hela Neonode falerade är ju en annan sak men den var en riktigt intressant telefon för sin tid. Nu är det cirka FYRA ÅR SENARE (!) och Apple släpper Iphone med i princip samma specifikationer som Neonode lanserade för fyra år sedan och de unika funktionerna som du påpekar är att man kan pincha bilder ut och in, att man kan välja vilket voicemail man ska lyssna på och att det är enkelt att hålla ett konferenssamtal. HALLÅ?!! Vakna upp. Det här är inte nya grejor. Har du någon koll på handdatormarknaden så vet du att du får en handdator med samma funktioner och mycket mer (exempelvis inbyggd gps) för ett grymt mycket bättre pris än en Iphone. Att telefonen är enkel köper jag bara inte. Enkelhet är för pensionärer. Jag tror inte att iphone riktar sig till dessa, och dessutom vet jag inte hur enkelt det är att lägga ur knapplåset genom att smeta sitt fingeravtryck över hela skärmen?
  Froste: Tre vännerna och Jerry gillade jag också…
  Snyggve: Oj, då vill jag höra din definition av att äga någon. Jag hade inte ens fått svara när du skrev det där…

 7. w2best says...

  Ett tillägg: Självklart har jag sett 20-minutersvideon, eftersom det var den jag länkade till, men att han framställer funktionen för att få fram siffrorna på skärmen som en unik funktion bland allt annat gör det ju bara oseriöst, eftersom inget är unikt. Att jag inte skulle ha någon koll på mobiltelefonmarknaden känns ganska rubbat då jag jobbat på
  Expert i fem år, och har ägnat stor del av mitt liv att läsa facktidningar i ämnet mobiltelefoner…

 8. Klubb says...

  Du verkar ju inte ha förstått någonting. De funktioner som finns på iPhonen som också har funnit på äldre modeller på andra telefoner är ju så otroligt mycket förbättrade. Det är som att säga – “Neonode-telefonen gick att ringa med. Kan ni inte komma på någon ny funktion?!” Dom har ju tagit de bra funktionerna från tidigare modeller, och gjort dom bättre, PLUS grymt mycket mer som aldrig gjorts tidigare. Som sagt, dom har aldrig hypat dom funktionerna som inte finns, dom fattar väl fan med att funktionerna har funnits hos andra telefoner tidigare. Dom har helt enkelt förbättrat, försnyggat och förenklat dom, även fast det är mer avancerat. Du kanske förstår, eller inte. Jag skiter faktiskt i vilket. Jag vet i alla fall att jag ska ha en. Synd för dig som inte förstår. PC-användare också antar jag.
  PS. Dessutom är det fortfarande inte en handdator vi pratar om. Läs min förra
  datorparalell igen. Låt säga att en ny Peugeot-moppe kommer ut på marknaden. “Vafan, den har inte radio! Det här är faktiskt 2007! Peugeot 206-bilen har faktiskt radio!”.

 9. w2best says...

  Då får vi hoppas att du blir nöjd. Ja det är väl svårt att vara Mac-användare på handdatorfronten, jag sitter nu på en HP Ipaq 6340 och en Mitac Mio 168.
  Jag köper för övrigt att de gjort funktioner bättre, men då kan man inte kalla det fantastiskt eller revolutionerande eller än mindre unikt. Då har man ett korkat synsett på vad som är unikt.

 10. Jocke says...

  Det är ju enkelheten man vill åt tillsammans med designen i allt vad det gäller Steve Jobs och Apple skapat. Själv har jag en MacBook, och skulle aldrig falla mig in att gå tillbaka till en PC. Aldrig. Har även en ny verision av Ipod och en äldre modell, och kommer utan tvekan att inskaffa en iPhone – 😀

 11. W says...

  Bajsnödiga människa alltså, snälla, kommentera iPhone och dess funktioner efter att du hållit en i din hand och testat dem. Dessutom är det knappast tröjan på personen i videon du ska kolla på, utan på iPhonen, förstår inte ens att du kunde kolla på något annat än den.

 12. Olof says...

  Sa du samma sak när iPod kom? Det fanns flera mp3-spelare som kunde göra precis samma sak (t o m mer) som iPod när den kom. iPoden var dessutom dyrare än många andra spelare. Det som gjorde att iPod skilde sig var ett gränssnitt som folk förstod sig på, och en integrerad mjukvarulösning i iTunes som helt enkelt gjorde iPod så otroligt mycket enklare och mer logisk att använda än andra mp3-spelare. Vips så hade Apple 85% av mp3-spelarmarknaden.
  iPhone gör exakt samma sak. Om du jämför hur du utför olika saker på en iPhone med en likvärdig smartphone så ser du med en gång att iPhone är sjukt mycket mer intuitiv och logisk att använda.
  Allt finns där för dig när du behöver det, utan en massa tråklande i långa textuella menysystem där du trycker på pilknappar upp och ner för att hitta det du behöver. Och du vet inte mycket om interaktionsdesign om du tror att enkelhet är för pensionärer. Hade det varit som du säger hade alla suttit kvar i DOS och Unix-skal idag. Men så är det inte, istället använder folk Windows och MacOS X.
  Jag kan hålla med om man tycker att iPhone hypats lite väl mycket. Men säger man att allt har gjort förut har man verkligen missat hela poängen med iPhone. Det är inte VAD man gör som spelar roll, det är HUR man gör det.
  Till sist, voicemailen i iPhone ÄR helt unik, eftersom den är visuell och random access. Har du t ex 5 röstmeddelanden väljer du bara i en lista vilket du vill lyssna på. Du behöver inte höra de fyra föregående om du väljer det sista. AT&T fick bygga om sitt mobilnät för att den funktionen skulle fungera.

Leave a comment