W2Best

Det handlar om stil.

April 23, 2008 Guide

Second Hand-guiden

Min kärlek till Second Hand kan väl ingen ha missat vid det här laget. Nästan varje gång jag hittat något på Second Hand är det någon som ställer frågan "Hur gör du för att hitta så mycket grejor? Jag hittar aldrig något fastän jag försöker" Därför tänkte jag publicera en omfattande guide till hur man på bästa sätt fyndar på second hand. Har man inget bestämt system innan så förstår jag att man inte hittar något.

Den enklaste utgångspunkten är att skriva ner mellan fem och tio saker som man känner skulle behövas i garderoben innan man börjar sin runda. Jag menar inte att man ska ha det som handlingslista utan mer för att kunna bocka av i efterhand vad man hittade. Det har hänt att jag har haft 10 saker på listan och kunnat bocka av 7 efteråt, och det är ett riktigt roligt sätt att utvärdera!

Myrorna i Örebro är en relativt stor Second Hand-affär, som jag tror att många kan tycka är svår att greppa till en början. Min flickvän hittade inga grejor alls, tills hon började använda min metod, och nu fyndar hon ALLTID flera saker när vi är där.

Som jag redan skrivit är första steget planering. Du måste ha en hum om vad det är du söker. Om det är en sak du söker eller tio saker är oväsentligt.

När du kommer in i affären känner du den speciella doften av second hand. Du måste älska den! Du kommer aldrig kunna hitta en sak om du inte tycker om fenomenet.

Nästa steg är att gå en snabb sväng mellan galgarna bara för att skapa sig en hum om färger plagg etc. Är du på jakt efter exempelvis ett ytterplagg går du sedan på avdelningen för ytterplagg. Bläddra snabbt igenom plaggen i den avdelningen, så att du hinner se färgen, känna på materialet och även se en liten glimt av modellen på alla plagg. Redan här upptäcker du kanske ett guldkorn, som du då lägger i vagnen/korgen för att prova senare. Stanna inte upp här för att prova ett plagg. Risken är att du blir nöjd och går därifrån eller låter dig nedslås av att det inte passade och ger upp. När du gått igenom alla för dagen intressanta avdelningar och bara bläddrat igenom dem snabbt med handen för att känna material och se färger kommer nästa, och det viktigaste steget.

Knepet för att hitta saker på Second Hand är att bläddra igenom ALLT nogrannt. Det är omöjligt att se vad som är det perfekta plagget om man bara slänger en snabb blick på ställen som finns att välja på. Du måste avsätta en timme för att göra detta seriöst. Känn på alla plagg. Titta på modellerna. Titta på innerfoder, om det sitter något märke på insidan. Viktigt är också att du kollar storlek på plaggen. En skjorta som inte ser så jättemycket ut för världen kanske är EXAKT i din storlek och ser grymt mycket bättre ut när den sitter på. Jag brukar alltid stanna upp en extra stund på skjortor i storlek medium eller 39-41 och kavajer på storlek 48-50 exempelvis. Allting som verkar lite intressant lägger du i vagnen/korgen för att ta med till provrummet.

Har du följt instruktionerna bör du ha en ordentlig hög med kläder i din vagn. Dags att gå till provrummet och testa alla grejor du hittat. Tänk när du provar på att ett par byxor går att sy in, och en kavaj eller jacka ofta bjuder på möjligheten att flytta knappar för att modifiera storleken. Men såklart ska det ju kännas okej från början!

Om man tar med 10 plagg in i provhytten bör man ha med sig 2 hem. Det är ungefär så det brukar se ut för mig.

Jag tänkte komplettera denna guide med bilder och kanske en videotutorial senare.

Några snabba tips för lyckad second handshopping:

 1. Skippa de kommersiella affärerna. De där överskott går till välgörande ändamål och som bara har öppet en eller två gånger i veckan.
 2. Var på plats vid öppningstid.
 3. Om du ska handla på myrorna: fråga personalen vänligt vilka dagar de får in nya kläder. Myrorna i Örebro till exempel får in nya kläder på onsdagar, så torsdag morgon är den perfekta tiden att besöka dem.
 4. Du har bra mycket bättre förutsättningar om du har lite udda mått (jag är ju t.ex väldigt lång och smal).
 5. Kolla igenom skohyllan noga. Det är inte jätteofta man hittar något, men när man gör det kan man göra GRYMMA fynd på skor i nyskick.
 6. Förstaprio i Second Hand-djungeln är alltid accessoarerna. Glasögon, flugor, slipsar, hängslen, näsdukar mm mm. Du slipper tänka på storlekar och det är oftast otroligt bra prisnivåer på accessoarer.
 7. Inskränk dig inte till dam/herravdelningen. T-shirten jag köpte idag, var felaktigt inhängd på damavdelningen. Damplagg har jag köpt ett antal gånger och det är bara väldigt dumt att helt hoppa över det motsatta könets avdelning. Dock behöver man inte göra en lika noggrann genomgång där, om man inte vill ha en heldag i Second Handens tecken!

En timme i varje affär alltså. I örebro finns tre affärer, så en runda bör vara på cirka tre timmar i den staden, och har man tillgång till bil får man ta en sväng till aspholmen också till bröd till bröder.

Topp 5 Second Hand-affärer i min hemtrakt:

1: Gåvan i Nora. Finns inget ställe som är billigare. Detta borde vara en affär dit det gick busslaster. Här köpte jag min första svarta trenchcoat och de flesta av mina axelremsväskor och portföljer. En riktig upplevelse där standardprisssättning råder. En tredelad kostym kostar alltid 75 kronor. Ibland har de dock halva priset. Öppet lördagar 10-14.

2: Erikshjälpen i Lindesberg. Levererar alltid och har ett mycket brett sortiment av allt mellan himmel och jord. Här har jag hittat ett stort antal skor och två av mina mest använda kavajer. Öppet onsdagar 12-18 och lördagar 10-14. Fika finns att köpa.

3. Myrorna i Örebro. En riktigt stor och riktigt bra myrorna. De har precis skruvat upp sina priser lite vilket jag tycker att de gör helt rätt i. Nu är det svinbilligt men ändå skäliga priser för vad man får. Här köpte jag min studentsmoking för 225 kronor. Öppet vardagar 10-18 och lördagar 10-16.

4. Bröd till Bröder i Örebro stad. Otroligt trevlig stämning och personal som alltid vill hjälpa till. Ibland är de nästan lite för hjälpsamma, om man tänker på att de inte har den bästa klädsmaken. De kan föreslå det mest gräsliga plagg att köpa tillsammans med den klockrena trenchen man just hittade. Här köpte jag min tredelade kritstrecksrandiga studentkostym för 160 kronor. Öppet onsdagar 12-18 och lördagar 10-14 och fika finns!

5. Röda korset Kupan i Örebro. Här köpte jag förra vinterns mest använda plagg: Min skepparkavaj med guldknappar som jag sett på flera andra second handaffärer för 1000 kronor. Jag gav 80 kronor. De är alltid trevliga men lokalen skulle kunna fräshas upp ordentligt. Plus dock för att de har toalett för sina kunder, det är aldrig fel när man är ute på sin tretimmarsrunda. 😉 Öppettider är vardagar 10-18 och lördagar 10-14.

Är det någon som känner sig fast i stockholms (eller någon annan stads) second handutbud med svinigt höga priser och jättedålig sortering, så kan ni komma hit en lördag på besök! Under en 4 timmars second handrunda river vi av alla dessa butiker (dock inte en timme i varje) går igenom dem med mina metoder och jag lovar att en klädbudget på typ 500 kronor är tillräckligt för att fylla en resväska med shyssta plagg!

Vad har jag då hittat
på Second Hand? Här kommer ett axplock av mina favoriter. Klickar du på länken kommer en bild på plagget.

Brun weekendbag för 10 kr

Studentsmoking 225 kr

Smokingskjorta 75 kr

Raybanpilotbrillor 20 kr

Lackskor: 300 kr

Tredelad kostym från Tiger of Sweden 37,5 kr (alltså halva priset från 75)

Tidigare omnämnda skepparkavaj 80 kr

Studentkostymen 160 kr

För fler exempel är det bara att klicka in sig i "Inköp Second Hand" -kategorin här till höger och titta igenom allt jag köpt på second hand sen jag började blogga. Det är en del saker…

Ni som har bloggar är fria att länka till den här guiden om ni vill att fler människor ska få nys om hur man på bästa sätt fynda på second hand!

Liknande inlägg:

 1. Retro skor från Second hand i Nora Det här är mitt senaste fynd från Second hand...
 2. Ny Antik/Second Hand-affär i Lindesberg Där musikaffären låg innan har det slagit upp en...
 3. Erikshjälpen Second Hand Jag är halvvägs in på min guide till hur man...

0 to “Second Hand-guiden”

 1. Duesnyggast says...

  Jag ser att du har bytt typsnitt, TACK för det. Nu kan jag läsa utan att behöva koncentrera mig.

 2. w2best says...

  Ja det har jag gjort. Det är ju inte meningen att folk inte ska kunna läsa vad som står liksom…

 3. d.y. says...

  Bra guide W2Best, blev sugen på lite SH-shopping faktiskt. Noterade dock att länken till Ray Ban-brillorna går till lackskor…

 4. w2best says...

  d.y: Det är bara att komma förbi! Det ska vara korrigerat nu!

 5. Karin says...

  Lager nånting, stor cool affär i Dala-land:)

 6. evelina says...

  jag gissar på att ni bor i örebro =)?
  är det en fin stad?

 7. w2best says...

  Karin: Okej. Coolt. 🙂
  Evelina: Ja det stämmer. Örebro är en fin stad men folket är inte lika skoj som i t.ex Göteborg.

 8. Jens says...

  har inte läst än, men kan läsa redan nu, Fan vad underbart 😀

 9. Lillemor says...

  Mmmm… Jaja, jag behöver väl ingen livvakt, men du vet, det kändes lite… Åh, asså jag stör mig så jäävla mycket på hon Isabella. Hujedamej. 🙂

 10. Jens says...

  Vad ska man säga, grymt bra blogg 🙂 ska definitivt börja inhandla second hand

 11. Kalle says...

  Har du några bra tips för second hand i göteborg då ?

 12. Pauline says...

  Kalle: Jag säger bara saronkyrkan! Det enda bra stället för oss GBG:are eftersom de inte tar överpriser. Var där innan det öppnar bara för det är KÖ!

 13. Anna says...

  Hej hopp!! Roligt med bra tips för andra-hands-handling. Tack för det. Men jag förstår inte ditt tips nummer 1. Vad menar du??

 14. Maria says...

  Oj oj, för en second hand-köpare ifrån Stockholm som jag så låter det där ju helt underbart! Jag ska definitivt ta mig till Örebro, så fruktansvärt långt är det ju inte. :)Är Gåvan den som är bäst? Men den ligger ju i Nora. Är det värt att åka ända dit ifån Stockholm tycker du?

 15. anton says...

  oj herregud vilken trevlig blogg, nåt nytt att börja kolla på varje dag, tack

Leave a comment